2014. június 4., szerda

Butiq - a luxus romkocsma

A Butiq a belváros szívében található, azon belül is a Csapó utcai sétálóövezetben, vagyis a „Fórum terén”. Ennek nagyon sok előnye van: könnyen megközelíthető, mozgalmas, sokan járnak erre a mindennapok során, azonban hátrányai is lehetnek, főleg a versenytársak tekintetében, hiszen ezen a téren található a Roncs Bár, Leroy Café a Fórumban és a Latin Café.



Első benyomások, kiszolgálás és rendelés
Egy késő szerda délutánt választottunk ki arra, hogy ellátogassunk a Butiq nevű új, s felkapott helyre. Egy átlagos hétköznapot szerettünk volna megnézni, hiszen szerdánként, illetőleg a hétvégi napokon a hely kevésbé „beülős-evős” és nyugis, sokkalta inkább nyújt kellemes kikapcsolódási lehetőséget, a koktélokat és elektronikus zenét kedvelőknek. Ezeken az átlagos napokon, ahogy tapasztaltuk inkább az idősebb korosztály vagy családok látogatják a helyet, hétvégén pedig inkább a szórakozni vágyó fiatalok (akik valószínű már rendelkeznek saját keresettel). Amikor ott jártunk, úgy láttuk, hogy a vendéglátói egység folyamatosan bővül: egy hátsó kerthelyiséggel, és a Fórum terére néző, kiülős terasszal. Mikor beléptünk, egy kedves kiszolgáló vezetett be minket, így gyorsan helyet találtunk, és rendelhettünk is, kevésbé voltunk elveszettek. Viszont így is elég forgalmas volt a hely, illetve egy ballagás utáni vacsorára készült az egész vendéglő, ami talán kissé nehezítette a kiszolgálás gyorsaságát. Az időnként felhangzó kalapálás sem volt túl kellemes (bővítés következtében, ez persze időszakos problémának tekinthető.) Pozitívum, hogy van free wifi és nem kell a kódért külön könyörögni, egyszerűen csak csatlakoznunk kellett a BUTIQ_FREE wifihez, de ettől függetlenül azon az állásponton vagyunk, hogy ha társaságban vagyunk, akkor inkább a face to face kommunikációt részesítsük előnyben a facebook to face helyett. Első benyomások alapján úgy láttuk: a Butiq egy igazi menő és felkapott hely. Hogy ezt a pozícióját megőrizheti-e, és válhat-e „kult” hellyé, az a jövő zenéje.



Arculat, hangulat
A hely stílusát pontosan nem tudtunk behatárolni, mert egyszerre volt trendi, és romkocsmaszerű a hely, illetve retrós és modern, ami így a stílusok halmozásához és keveredéséhez vezetett. A tér elrendezése első ránézésre is áttekinthető, a bejárat közelében közvetlenül nagy a belmagasság, beáramlik a természetesen fény (legalábbis délután), szellősebb az elrendezés, és modern bútorok vannak. Hátrébb – ahol mi helyet foglaltunk – alacsonyabban vannak a falak, az asztalok közelebb találhatók egymáshoz, kissé félhomály van (még világosban is), néhány helyen nincs vakolat a falon, sokféle színes csempe van a padlón és olyan indokolatlannak tűnő tárgyakkal is találkozhatunk, mint egy kopottas ajtó a falnak támasztva. Ez az elegy nekünk nagyon bejött, és megállapodtunk abban, hogy „eklektikus”. A letisztázatlan arculat és identitás-keresés talán betudható még a hely útkeresésébe.





Étlap, választék, ár-érték arány
 A kirakat-étlap nagyon figyelemfelkeltő és újszerű. A kirakatra üvegfilccel kerültek fel az aktuális ajánlatok, ilyen megoldással Debrecenben ritkán találkozunk (eddig a kirakaTransz nevű kezdeményezés során volt hozzá szerencsénk). Az étlap nagyon trendi, és illeszkedik a Butiq arculatába (amit ugye eklektikusként tudtunk meghatározni). A választék elég széles skálán mozog, vannak: előételek, saláták, hamburgerek, pizzák, levesek, tészták, másodikok, sültek, köretek és desszertek. Az italok tekintetében is igen sokféle dolog közül lehet választani: kávék, limonádék, sörök, borok, koktélok, rövid italok. Az ár-érték arány viszont magas a Butiq esetében, és a többi debreceni vendéglátóipari egységhez képest. Az ételek közül némelyik akár 3000 forintba is kerülhet. Én (Sári) egy nagy gyümölcsös limonádét ittam (fél liter volt 580 Ft), és egy csirkés Butiq salátát (zöldsaláták mandarinnal, édes hagymával, pirított pisztáciával és fügés balzsamecettel, ez 1690 FT volt.) Így látható, hogy bár bőségesen fogyasztottunk – és nagyon finomat, de mint egyetemisták, nem engedhetnénk meg magunknak ezt mindennap. Tehát számunkra az élmény inkább különleges volt.



Ételek, italok: tálalás, minőség, ízvilág
Én (Szandi) egy „klasszikus burger marhából cheddar sajttal” nevű csodát kértem (1290 Ft – szerintem az eddigi legdrágább hambi, amivel találkoztam) paradicsom nélkül (sajnos nem rajongok a paradicsomért) és egy kis házi bodza szörpöt (330 Ft). A tálalást is eklektikusként tudnám meghatározni, egyszerre volt letisztult, ugyanakkor a burgerhez hozott öntet piros alapon fehér pöttyös kis csészéje nagyon nosztalgikusan hatott, de az összhatás teljes mértékben étvágygerjesztő volt. Az étel és ital minőségére nem lehetett panasz, minden bizonnyal friss alapanyagokból készült (biztosan nem a mekis „műanyag”) és nem utolsó szempont, hogy bár várnunk kellett egy kicsit, de az ételt melegen hozták ki. A saláta friss volt, a húsnak hús íze volt, a házi bodzaszörp pedig eszembe juttatta azt, amikor mi is otthon csináltunk bodzaszörpöt és néhány nap alatt elfogyott az egész nyárra szánt mennyiség. Amit talán kifogásként megemlíthetnék, hogy valahogyan mégis egy paradicsom belekerült a hamburgerembe, de mivel nem magában kellett megennem és a többi íz elnyomta valamennyire a paradicsomot, megettem. Hamburgert enni szépen sosem egyszerű, számomra ez ezúttal is kihívás volt, pláne úgy, hogy igen magas volt a „szendvics”, de hála az összetartó pálcikának megbirkóztam vele és elsőre nem gondoltam volna, azonban a késnek-villának is nagy hasznát vettem. Sári is kimondottan dicsérte az étel minőségét, ízét és boldogan állapította meg „de jó, még pisztácia is van benne!”.




Összegzés
Ha pontozni kellene mostani állapotában a helyet egy tizes skálán: 8,5 / 10
Összességében tehát egy igazán kellemes helynek mondható a Butiq, amely bár valóban nem egy tipikus „egyetemista pénztárcabarát” hely, és a stílusát is nehezen lehet megfogni, leginkább „luxus romkocsmaként” vagy „romkocsma prémiumként” lehet definiálni. Mindenesetre biztos vagyok benne, hogy még visszatérünk ide, s talán majd egy szép nyári estén magassarkúban és „miniben” koktélt szürcsölgetünk a teraszon, hallgatva a lágyabb elektronikus zenéket, a belső udvar omladozó falai között.





Pálóczi Alexandra és Szirák Sára írása

fotók: Szirák Sára